U centru Balkana i na svega 13 km od centra grada Niša, nalazi se omiljeno izletište nišlija – „Kamenički vis“ i u njemu devastirano kamp naselje koje nije bilo u funkciji poslednjih 10 godina a koje je Udruženje Kamenica sredinom 2015. godine preuzelo na dugoročno korišćenje.

3

Naš cilj je da renoviramo devastirani Kamp i formiramo regionalni obrazovno-rekreativni omladinski kamp koji će u potpunosti biti integrisan u prirodno, ekonomsko i socijalno okruženje našeg regiona i biti u blizini svojih primarnih korisnika –  mladih sa Balkana.

Planiramo organizaciju raznovrsnih kampova koji će po sistemu „edukacije kroz rekreaciju“ mladima ponuditi dopadljivu mešavinu obrazovnih sadržaja sa obiljem prakse, izletima i rekreativnim sportskim i socijalnim sadržajima. Sve ovo sa ciljem da naši mladi dostignu svoj puni obrazovni potencijal i izgrade socijalni kapital neophodan za „bekstvo iz siromaštva“ a ne za „bekstvo iz zemlje!“.

Kamp će funkcionisati po principima socijalnog preduzetništvanaša generalna ideja je da ponudimo usluge smeštaja, ishrane, rekreacije i edukacije na tržištu a da potom iskoristimo svaki eventualni profit u kombinaciji sa našim drugim resursima kako bi:

– kreirali sopstveni program besplatnih ili subvencionisanih kampova za ekonomski i socijalno ugrožene mlade i za organizacije mladih sa invaliditetom;

– podržali lokalne organizacije koje se bave očuvanjem prirode, kulturnog i istorijskog nasleđa;

– podržali inicijative koje obogaćuju lokalnu turističku ponudu, proizvodne kapacitete ili druge koje imaju potencijala da unaprede uslove života u našim lokalnim zajednicama.

mapa-finalelika

O kampu

Kamp se prostire na 3 ha šume, uokviren je sopstvenim pristupnim saobraćajnicama i ispresecan sa 1200m staza i stepeništa koje vode do 21 drvene kućice sa ukupno 100 kreveta (svaka kućica ima 4-6 kreveta, klub stolove, stolice, kupatilo, drvene tremove…). Ove staze povezuju kućice sa terenima za fudbal i košarku koji se nalaze bočno i sa izletištem, restoranom i malim ski stazama sa dva ski lifta koji se nalaze iznad. Kamp je priključen na sistem javne rasvete i osvetljen je sa 17 velikih „bulevarskih svetiljki“ po obodu i 15 manjih parkovskih na stazama unutar kampa . Kamp ima sopstvenu vodovodnu i kanalizacionu mrežu i sopstveno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda sa peščanim filterom ispod Kampa. Zbog činjenice da se nalazi na svega 13 km od centra grada Niša i istovremeno na 800m iznad njega, iz njega se pruža prelep pogleda na grad i čitavu okolinu…

IMG_0833

 

Kako je Kamp uklopljen u prirodno, ekonomsko i socijalno okruženje našeg regiona

Priroda je bogato okružila Kamp sa preko 20 pećina neverovatne lepote.  Na svega 4-8km od Kampa šumskom stazama i putevima može se doći do „Cerjanske pećine“  koja je duga 6,5km i ima podzemne sale veće od fudbalskog igrališta i visoke preko 60m. Pored nje je i manja bezimena pećina u kojoj su pronađeni ostaci pećinskog čoveka. Tu je i „Milutinova pećina“  u kojoj je speleolog Milutin Veljković oborio Ginisov rekord  boraveći zazidan u njoj 465 dana, zatim  „Biserna pećina“ sa endemskim vrstama daždevnjaka i slepog miša, pećinski sistem „Samar“ kraj koga se nalazi i veličanstveni kameni prerast kao i „Prekonoška pećina“ koja je bila prva uređena za turiste još početkom 20 veka a potom je zaboravljena….Tu su i brojne krečnjačke klisure sa planinskim potocima gde ima pastrmke i druge ribe… Na 5-10 km od Kampa nalazi se i 5 malo poznatih seoskih banja sa lekovitim geotermalnim izvorima koji su još uvek poznati samo lokalnom stanovništvu. Kamp je okružen prostranom i bogatom šumom sa proplancima na kojima raste preko 40 vrsta samoniklog lekovitog i aromatičnog bilja, među kojim je i endemska  „Ramonda serbica“ ili cvet „Feniks “ koji je američka NASA proučavala zbog jedinstvene sposobnosti da oživi uz samo nekoliko kapi vode nakon par godina osušenosti.  Ova bogata priroda je vekovima unazad privlačila ljude koji su za sobom ostavili brojne tragove. Na udaljenosti od 5-10 km od Kampa mogu se videti  naseobine iz kamenog i metalnog doba, ostaci rimskog   akvadukta, srednjevekovna utvrđenja, crkve i džamije,  tradicionalne seoske kuće i ekonomski objekti poput vodenica i valjarica a tu su i specifična muzika, ples, dijalekti i raznovrsna kuhinja.  Zbog svega navedenog područje oko Kampa je izuzetno pogodno za razvoj eko, etno i adrenalin turizma i kao takvo je prepoznato u „Strategiji za razvoj turizma Grada Niša“ 2011-2016. ali se nažalost nije otišlo daleko od identifikacije…

Kamp se administrativno nalazi na tromeđi  siromašnih opština  Pantelej, Crveni Krst i Svrljig  i ka njemu gravitira 40 planinskih sela sa preko 27.000 još uvek vitalnih stanovnika. Među njima je i  značajan broj mladih koji  pripadaju takozvanoj NEET kategoriji – Not in Education, Employment or TrainingNEET (preko 25,3%  prema „Drugom nacionalnom izveštaju o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva „ Vlade RS„). Kao i većina mladih sa Balkana, oni su frustrirani usled siromaštva, njihova pokretljivost je mala i nemaju mogućnosti da putuju i razmenjuju iskustva sa vršnjacima iz drugih sredina i zemalja. Veoma često oni ne dele iste vrednosti sa vršnjacima iz razvijenijih sredina a na probleme i različitosti u svom okruženju uglavom odgovaraju bojkotom, nasiljem ili migracijama. Oni su uskraćeni za adekvatna znanja i socijalne veštine  (know-how i know-who), zbog čega ne razmišljaju o otpočinjanju sopstvenog posla i ne učestvuju u društvenom životu svojih zajednica već uglavnom planiraju iseljenje u veće sredine ili azil…

slika sajt 1

Šta smo uradili do sada

– U kratkom period od svega nekoliko meseci dobili smo podršku Mladih istraživača Srbije i Ministarstva omladine i sporta koji su nam pomogli u organizaciji našeg prvog međunarodnog omladinskog kampa, tokom koga su mladi iz svih delova Evrope došli i pomogli nam u našim start-up naporima na renoviranju Kampa i pomogli nam da zajedno praktično testiramo naše ideje.

2

1

– Naša ideja o eko kampu koji posluje po principima socijalnog preduzetništva na nacionalnom takmičenju za zelene ideje osvojila je treće mesto i nagradu  Erste banke i Trag fondacije. Sredstva od nagrade usmerili smo ka realizacji prve faze renoviranja/konzervacije našeg Kampa i nadamo se prvim mladim kamperima već počev od 1.maja 2016. godine. Naša generalna ideja je da ponudimo naše usluge smeštaja, ishrane, rekreacije i edukacije na tržištu a da potom iskoristimo svaki eventualni profit u kombinaciji sa našim drugim resursima kako bi:

– kreirali sopstveni program besplatnih ili subvencionisanih kampova za ekonomski i socijalno ugrožene mlade i za organizacije mladih sa invaliditetom;

– podržali lokalne organizacije koje se bave očuvanjem prirode, kulturnog i istorijskog nasleđa;

– podržali inicijative koje obogaćuju lokalnu turističku ponudu, proizvodne kapacitete ili druge koje imaju potencijala da unaprede uslove života u našim lokalnim zajednicama.

5 4


 

 

– Na regionalnom/Balkanskom takmičenju “Filantropija za zelene ideje” naša ideja  je osvojila prvo mesto u konkureniciji organizacija iz svih zemalja Balkana i nagradu koju dodeljuje Rockfeller Brothers  Fund. Novac od nagrade planiramo da investiramo u renoviranje dela Kampa i pripremu za našu prvu letnju sezonu tokom 2016. godine.

drvo

 

Kamp je veoma veliki u poređenju sa našim skromim kapacitetima.

Zato vas pozivamo da nam se pridružite doniranjem sredstava za našu ideju  ili  da postanete naši partneri tako što ćete nam pomoći u osmišljavanju modela za inkluzivnu edukaciju i različitih socijalnih sadržaja za mlade sa Balkana.

 

Svi ste dobrodošli !