U okviru projekta „Dolina vodenica“, radili smo na teorijskoj edukaciji  seoskih domaćina u oblasti ruralnog turizma. Na kraju projekta je 18 njih dobilo praktičan zadatak, da u granicama raspoloživog buđžeta, na lokaciji  „Kameničkog potoka“,   realizuje akciju koja će doprineti razvoju turističke ponude – po svom izboru.
Kamenički potok izvire iz krečnjačke stene  u živopisnoj klisuri pod nazivom „Srećkovo Vrelo“ i nakon 8 km se uliva u reku Nišavu. Ovu čistu planinsku vodu koristili su još rimljani iz drevnog Naissus-a  (Niša) zahvaljujući akvaduktu kojeg je sagradila Klaudijeva VII legija  a čiji se ostaci još uvek vide.
Na temeljima rimskog hrama,  na svega  300 m od izvora,  u srednjem veku je sagrađen manastir sv.Đorđa. U njemu je radila prva prepisivačka i iluminatorska škola (ukrašavanje knjiga slikama)  u kojoj su ispisane prve knjige u Nišu (1515.-1553. godine).
Na svom početnom toku od 1000m, potok pravi veliki broj slapova, tu je vodopad sa oko 3m visine, na čijem se vrhu ugnezdila jedinstvena „vodenica na vodopadu“ iz  XIX veka a nizvodno još 8 vodenica iz različitih perioda, kao svedočanstvo nekadašnje privredne snage našeg kraja. Ispod vodopada se nalazi i nekoliko izvora vode koja je čista i puna rečnih rakova.  Sve ovo se nalazi na svega 7 km od centra obližnjeg grada Niša.
U želji da ožive zaboravljenu prošlost i što kvalitetnije povežu što veći broj turističkih lokacija, učesnici su izabrali da izgrade panoramsku stazu – koju su simbolično nazvali „Vodeničarska staza“.
Izabrali su deonicu  koja na dužini od svega 80m povezuje manastir, potok, izvore, vodopad i vodenicu.
Zahvaljujući  projektu, 18 domaćina je steklo elementarna znanja iz ruralnog turizma. Deo
stečenog znanja su pokazali  lociranjem i izgradnjom  „Vodeničarske staze“ .
Stazu danas koristi sve veći broj posetilaca koji, pored akvadukta i manastira, sada  imaju  priliku da vide i vodenicu, vodopad i bistre izvore, do kojih se ranije nije moglo prići od šiblja.