Kонференција „Развојни потенцијал задругарства у 2022. години“ одржана је у месту Kална током 12. и 13. јануара у организацији Задружног савеза СрбијеЗадружног савеза јужне Србије и информативне редакције Агро Југ. Посебна подршка организацији Kонференције стигла је истовремено од  Задружног савеза Војводине и задруга са југа Србије (Бујановчанка – Бујановац, Агро Прима Југ – Лебане, Власина Фруит – Власотинце, Локошнички Kозији Рог – Лесковац, Подрум Малча, Сврљишка млекара – Сврљиг и Марно – Ниш).

На самом почетку године,  важне теме у области задругарства  окупиле су 65 учесника Kонференције међу којима су поред задружног сектора,  били заступљени и представници Министарства привредеМинистарства пољопривредеМинистарства за бригу о селу и око 30 представника медија из целе земље.

Учесницима су на почетку Kонференције представљени резултати и препоруке из истраживања ставова задругара, задруга, локалних самоуправа и удружења о развојним правцима задругарства, реализовано крајем 2021. године уз стручну подршку доц. др Марије Николић са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду. Истраживање је доступно за преузимање на следећем линку: ОВДЕ.

У наставку Kонференције, реализоване су две панел дискусије на којима су учешће узели државни секретар у Министарству привреде Зоран Димитријевић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Дарко Божић, председница Задружног савеза Војводине мр Јелена Несторов, председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић и председник Задружног савеза јужне Србије Дејан Митић.

Разговарано је о могућностима за већу подршку задругарству кроз квалитетније искоришћење постојећих програма Министарства привреде и Министарства пољопривреде и већег укључивања задругарства у финансијске токове од значаја за раст ликвидности. Посебна пажња посвећена је разматрању програма  који би се перспективно бавили решавањем проблема радне снаге. Опширније изјаве учесника конференције можете прочитати у чланку Милорада Митровића на следећем линку: ОВДЕ.

Трећи панел и читав други дан Kонференције били су посвећени унапређењу сарадње између задружног сектора и медија. Током панела на коме су присуствовали представници реномираних агро медија, презентован је њузлетр „Задругарство & социјално задругарство“ са мешовитом редакцијом коју чине три задружна савеза и једна организација цивилног друштва. Проф. др Јасмина Мијајловић  истакла је да се ради о првом специјализованом задружном гласилу након дужег времена. Њузлетр једном месечно из различитих извора прикупља информације од значаја за задругарство и пласира их модерним читаоцима путем електронске поште. Уколико желите да се пријавите за њузлетр, то можете учинити путем следећег линка: ОВДЕ.

Током другог дана Kонференције, формирано је удружење аграрних новинара југа Србије, које ће у будућности бити важан партнер на ширењу и јачању задругарства на југу.  За председника удружења изабран је познати нишки новинар  и уредник ТВ Зона плус, Драган Стојановић – Жика.

Kонференција „Развојни потенцијали задругарства у 2022. години“, подржана је у оквиру пројекта „Инсталација социјалног задругарства“, који реализује Удружење за локални развој Kаменица у партнерству са Задружним савезом Србије. Пројекат се реализује у оквиру пројекта Београдске отворене школе „Дијалог промена“, уз финансијску подршку Европске уније.

#ЕУзаТЕБЕ #BOS #ДијалогПромена #InstalacijaSocijalnogZadrugarstva