Konačno, nakon 9 meseci intenzivnog renoviranja i priprema, naš Kamp je primio svoje prve goste!   Počev od 30. aprila do 02. maja,  ugostili smo ukupno 63 kampera, od kojih su najmlađi imali 6 a najstariji  56 godina. Njihovo sjajno raspoloženje i provod nije uspelo da pokvari  ni hladno vreme 30.  niti kiša 01. i 02. maja.  Fotografije ispod mogu da vam dočaraju samo deo atmosfere koja je tih           dana vladala u Kampu. Više fotografija možete pronaći na našoj fb stranici www.facebook.com/LocalDevelopmentKamenica/  a u pripremi je i kratki film.

IMG_2559IMG_0275IMG_0276

IMG_2399 IMG_2412 IMG_2482 IMG_2504 IMG_2517 IMG_2521 IMG_2547

Kratka istorija našeg poduhvata:

– Sve je zapravo počelo u zimu 2014. godine, kada smo došli na ideju o formiranju regionalnog dečjeg i omladinskog eko Kampa koji bi funkcionisao po principima socijalnog preduzetništva.

– Ubrzo smo pokrenuli pregovore sa Turističkim društvom „Kamenički vis“ oko preuzimanja kampa na istoimenom omiljenom izletištu Nišlija „Kamenički vis“. Kamp je tada bio u devastiranom stanju i potpuno neprohodan, dok je zadnji gost u njemu boravio 2005. godine.

– Završetak naših analiza i pregovora poklopio se sa konkursom u okviru trećeg „ Foruma za zelene ideje“.  Na Forumu, 30.06.2015. godine  u konkurenciji 87 projekata iz čitave zemlje, naš projekt                       „Treehouse camp“ osvojio  je treće mesto i podršku Trag fondacije i Erste banke.

– Ubrzo potom, naš projekt je na regionalnom (balkanskom) takmičenju „Filantropija za zelene ideje“  24.-26.07.2015.  osvojio simpatije međunarodnog žirija i prvo mesto na nivou Balkana. Ovo nam je donelo i podršku Rockefeller Brothers Fund-a.

– Istovremeno nam se pridružuje Direkcija za izgradnju Grada Niša, koja nakon skoro 30 godina, ulaže značajna sredstva u obnovu i modernizaciju javne rasvete u Kampu i oko njega;

– Već 03. avgusta uz podršku Mladih istraživača Srbije i Ministarstva omladine i sporta organizovali smo naš prvi međunarodni omladinski kamp, tokom koga su mladi iz cele Evrope započeli obnovu Kampa i tako pobrali simpatije građana Niša.

– Sledeći njihov primer, od avgusta 2015. godine do 01. maja 2016.  uz kratku pauzu tokom zime, na renoviranju Kampa je učestvovalo preko 100 domaćih volontera različitog uzrasta a među njima značajan broj lokalnih mladih koji su po prvi put volontirali  i ostvarili preko 4300 sati volonterskog rada. Ovim je Kamp indirektno, još tokom rekonstrukcije, doprineo integraciji socijalno i materjalno ugroženih mladih u našoj zajednici.

– Zahvaljujući SMART kolektivu,  bili smo jedna od 15 organizacija iz cele Srbije koja se 09.12. 2016. predstavila pred brojnim kompanijama na CSR Forumu. Naš Kamp je doživeo svoju prvu promociju pred društveno odgovornim kompanijama.

– Potpisali smo Memorandum o strateškom partnerstvu sa Učiteljskim društvom Niš. Ova organizacija je stara preko 134 godine i okuplja 63 škole sa preko 35000 učenika i 1100 učitelja. U planu je razvoj obrazovno-rekreativnih sadržaja u prirodi (aktivni izleti) koji će pomoći u edukaciji dece (dualno obrazovanje).

– 01. maj  NAŠI PRVI GOSTI;

– Prihod od gostiju planiramo da uložimo u jednomesečnu promotivnu kampanju „Provedi leto u kampu“. Radio reklama je spremna, jedan bilbord je postavljen a ukoro će još dva,  u izradi su i leci i plakati koje će deliti naši volonteri počev od 15.maja do 15. juna.

– U bliskoj budućnosti (pre leta) planiramo završetak učionice u Kampu iz preostalih sredstava od nacionalne i regionalne narade i još puno toga.

Pridružite nam se da zajedno rastemo u 2016. godini !