2012. godine su niske temperature i sneg u Evropi odneli više od 200 života.
U Srbiji su ekstremno niske temperature i velike količine snega, dovele do situacije da je preko 69.700 ljudi u planinskim selima bilo odsečeno od ostatka sveta, dok je za kratko vreme zabeleženo i 9 smrtnih slučajeva.
Zbog činjenice da su putevi neprohodni i da je samim tim onemogućena dostava hrane i lekova ovim ljudima, vanredno stanje je objavljeno u 32 opštine.                                                                    Država je preko MUP-a i vatrogasaca pokušavala da dopre do odsečenog stanovništva. Delila je besplatno gorivo angažujući vlasnike svih vrsta buldožera i motornih sanki da pročiste puteve i što pre dođu do ugroženih. Na naš poziv prvo su zaposleni u BCIF-u (današnja Trag fondacija) prikupili sredstva a potom su pokrenuli i širu – nacionalnu akciju sa društveno odgovornim kompanijama poput Telenora, Erste banke, Banca Intesa, Ernst & Young, za pomoć ugroženima.
Naš zadatak je potom bio da napravimo pakete i da organizujemo akcije njihove dostave najugroženijim domaćinstvima u planinskoj opštini Svrljig, koja je takođe bila u vanrednom stanju. Bilo je puno problema obzirom da opština ima površinu od blizu 500km2 i 38 sela sa oko 7.000 stanovnika. Ova planinska sela se sastoje od razbacanih „zaseoka“, nakon dolaska u selo bilo je potrebno dalje ići peške do zaseoka a potom do usamljenih kuća. Kako bi uspeli u svom cilju, pozvali smo u pomoć vozače terenskih vozila iz reli kluba „Safar klub“ iz Niša, pakete smo vozili i terenskim  vozilima policije i vatrogasaca a ispred nas je uvek išao buldožer.Tokom akcije je podeljena jedna tona osnovnih i trajno konzerviranih namirnica za preko 500 najugroženijih stanovnika.