Na dan trećeg novembra 2016 godine, Njegova Ekselencija G. Aksel Ditman, Ambasador Federativne Republike Nemačke, G. Jurgen Šmid, Prvi Sekretar (Economic Cooperation Affairs), G. Gerhard Zipel, Direktor organizacije GIZ u Srbiji, G. Hanjc Diter Harbers, Visi vodja projekta Podsticanje zapošljavanja mladih (YEP) i Reforma srednjeg stručnog obrazovanja (VET), G. Darko Bulatović, Gradonačelnik Niš, G. Bratimir Vasiljković, Predsednik Gradske opštine Pantelej, Ana Pribićević, PR Manager GIZ-a, Danica Belić, projektna menadžerka u projektu Podsticanje zapošljavanja mladih (YEP),i predstavnici e. V Help posetili su Udruženje za lokalni Razvoj Kamenica i našu društveno odgovornu kooperativu za sušenje voća.
druga-slika-za-vest

U okviru lokalne inicijative u Nišavskom Okrugu, GIZ YEP je u saradnji sa Udruženjem Kamenica pokrenulo razvojni projekat baziran na konceptu društveno-odgovorne kooperative sa fokusom na reintegraciju mladih uzrasta od 15 do 35 godina, uključenih u proizvodnju voća i povrća.

Promocija Start-Up-a u Poljoprivredi kao aktivne mere na tržištu rada (ALMM) u okviru YEP projekta uključuje aktivnu kooperaciju između društveno odgovorne kooperative i  e. V Help.

Generalni mehanizam kooperacije uključuje sledeće korake:

  • YEP projekat podržava društveno-odgovorne kooperative opremom – solarnim sušarama za voće, povrće i bilje;
  • Help obezbeđuje tehničku podršku pri uspostavljanju kooperative, podršku tehnološkoj obradi voća, povrća i bilja kao i mentoring;
  • Individualne kooperative će integrisati mlade kao članove kooperative i zapošljavati mlade ljude iz NEET kategorije (Not in Education, Employment and Training).
  • Oni zajednički razvijaju, testiraju i primenjuju mere.

U okviru kooperative uspostavlja se mini edukaciona-prerađivačka ustanova za sušenje i pakovanje uzgajanih i divljih plodova, kao i lekovitog bilja i začina. Mladi iz ruralnih područja samim tim dobijaju priliku da se teoretski i praktično edukuju, aktivno uključe u proces tehnološkog prerađivanja proizvoda i da dostignu veće prihode.

Poseta je otpočela kratkim predstavljanjem Udruženja Kamenica i konceptom društveno-odgovorne kooperative, nakon čega je usledila prezentacija društveno-odgovorne kooperative za sušenje voća od strane mladih iz NEET kategorije (Not in Education, Empoyment and Training). Diskusija po pitanju trenutnog statusa zapošljivosti mladih je bila održana, a na kraju smo predložili kratnju šetnju kroz naš kamp u svrhu upoznavanja gostiju sa istim.