Njegova ekselencija g. Tomas Šib, sa predstavnicima projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih“ i nemačke organizacije HELP, posetio je Prvu Poljoprivrednu Socijalnu Zadrugu u Kamenici.


Radna poseta je počela u proizvodnom pogonu, gde su mladi kooperanti predstavili praktične veštine u oblasti prerade, pakovanja i skladištenja prerađevina od voća, ali i znanja u oblasti upravljanja proizvodnim procesima i praćenju rizika.


„Ideja o formiranju Socijalne zadruge, razvijena je i pokrenuta nakon šestomesečnog monitoringa implementacije novog Zakona o zadrugama Republike Srbije. Socijalno odgovorni sistem Zadruge dizajniran je da pomogne mladima da zarade više baveći se poljoprivredom. Objekat, oprema i znanje kojim raspolažu naši mladi kooperanti rezultat su podrške koju smo dobili u okviru nemačko-srpske razvojne saradnje i GIZ projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih “, rekao je u svom izlaganju Dejan
Mitić, jedan od osnivača.


Drugi deo posete iskorišćen je za kratke individualne razgovore sa mladim rukovodstvom Zadruge i kooperantima, koji su se okupili u velikom broju. Čule su se različite životne priče mladih, među kojima je bilo pravnika, ekonomista ali i povratnika sa azila i nekvalifikovanih mladih koji žive od rada na tuđim gazdinstvima. Svako je na svoj način predstavio očekivanja od saradnje sa Zadrugom, koja ih povezuje i podstiče na pošten rad.


Iskoristili smo priliku da gostima predstavimo priručnik „Kako formirati poljoprivrednu socijalnu zadrugu“ sa našim prvim iskustvima i predlozima za širenje modela. On line verzija priručnika će uskoro biti objavljena na ovom sajtu.

Fotografije: Vojislav Galevski