Predstavnici GIZ YEP projekta predvođeni g. Alexandrom Beetz-om,  zajedno sa partnerima iz nemačke organizacije „HELP“, posetili su projekat „Prva  poljoprivredna socijalna zadruga“, koji realizuje Udruženje Kamenica.

Tokom posete su predstavljena dostignuća projekta na animiranju i obuci mladih u protekloj i ovoj godini.  Predstavljena je proizvodnja i pakovanje marmelade od jagoda, kao i mogućnosti za proizvodnju brojnih drugih proizvoda  (soka, džema, namaza, slanog programa) i različita ambalažna rešenja.

Prilika je iskorišćena za razgovor sa mladima u proizvodnji,  koji su predstavili  gostima svoja  očekivanja od projekta.  U dvorištu Zadruge organizovan je i razgovor sa  mladim dobavljačem jagoda, Aleksandrom Mladenovićem, te budućim mladim kooperantima koji su zainteresovani za uključivanje u rad Zadruge kroz povrtlarstvo. Zadruga će kroz svoj socijalno odgovorni sistem nastojati da ovim mladim ljudima obezbedi veće prihode od primarne poljoprivredne delatnosti.

Projekat je lociran u izuzetno bogatoj sirovinskoj bazi, u brdsko-planinskom zaleđu grada Niša (Zapadni obronci Svrljiških planina), pri čemu se prvi voćnjaci i povrtnjaci naših mladih kooperanata nalaze na svega 50m od Zadruge. Iskoristili smo ovo kako bi posetili zasad kajsija porodice Đorđević, koji ulazi u puni rod naredne godine. Uz podršku Zadruge, najmlađi članovi porodice – sestre Emilija i Natalija, žele da pretoče kajsije iz porodičnog zasada  u sopstvene sokove, džemove i kompot.

Studijska poseta je iskorišćena  kako bi našim gostima nakratko predstavili  rezultate naših napora za razvoj turizma u zaleđu grada Niša. Organizovan je obilazak našeg omladinskog kampa Kamenički vis i poseta Cerjanskoj pećini.  Usput su predstavljena izletišta, vidikovci, turističke staze i drugi sadržaji koje je Udruženje Kamenica  u protekloj deceniji razvilo uz podršku partnera iz svih sektora.