Anketa je osmišljena i realizovana u okviru projekta koji se bavi praćenjem socio-ekonomskih efekata četvorogodišnje primene novog Zakona o zadrugama RS i realizovana je uspešno sa nešto većim brojem ispitanika od planiranog. Zahvaljujemo se na učešću građanima (264), zadrugama (33) i udruženjima (25). Vaši stavovi i predlozi, činiće sastavni deo Istraživanja i Preporuka za unapređenje zakonskog okvira i prakse u oblasti socijalnog zadrugarstva.

Preliminarni rezultati ankete ukazuju na značajno učešće radno aktivnih ispitanika na selu, mlađih od 40 koji su dobili priliku da predstave probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju ali i predloge za njihovo rešavanje. Nažalost, prema istim preliminarnim rezultatima,  građani, zadruge i udruženja, nisu informisani o zakonskim mogućnostima za bavljenje socijalnim zadrugarstvom kao modelom za unapređenje opštih uslova života seoskog stanovništva ali i ostalih socijalno i materjalnog ugroženih kategorija u našem društvu.

Podaci iz anketa biće dostupni u celosti nakon završetka celokupnog Istraživanja u čemu nam pomažu partneri i saradnici iz Zadružnog saveza Srbije i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade RS. Istraživanje se nastavlja realizacijom fokus grupa sa predstavnicima lokalnih samouprava koje su zainteresovane da u narednom periodu podrže formiranje socijalnih zadruga na svojoj teritoriji. Očekujemo zanimljive odgovore od lokalnih samouprava vezane za konkretne socijalne probleme koje žele da reše putem socijalnog zadrugarstva.

Ovaj projekat realizuje se u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).