Projekt „Treće doba“ je izgradio pristup starijoj populaciji – ne samo kao  ugroženoj društvenoj grupi – već istovremeno i kao društvenom potencijalu. Ovo posebno ima smisla ako se uzme u obzir veliko profesionalno iskustvo i životna mudrost vitalnog dela starije populacije.                                              Na početku smo radili na formiranju funkcionalne grupe sastavljene od vitalnih starijih ljudi spremnih da pomažu drugima. Završetkom teorijske edukacije, ova grupa od desetak starijih osoba je postala svesna svojih snaga i slabosti, kompaktna i funkcionalna, informisana o načinu funkcionisanja javne administracije i mogućnostima da za svoje akcije sredstava obezbede kod javnog i privatnog sektora u lokalnoj zajednici.
Po završetku  teorijske edukacije, formirana je prva grupa za samopomoć stari – starima u selu Kamenica.
U cilju njihove praktične obuke i osamostaljivanja, na početku su oni pomagali u realizaciji naših aktivnosti (sistematski zdravstveni pregledi u 3 obližnja sela),  potom smo imali planirane zajedničke aktivnosti (izložbe, predstave, proslava 8. marta, obilazak slabopokretnih i bolesnih starijih, humanitarne akcije…) da bi na kraju oni inicirali i vodili samostalno projekte u kojima smo mi njima asistirali (uređenja javnih površina, obnavljanje javnih česmi, postavljanja ukrasnih ograda, reparacija betonskih žardinjera, opremanje izletišta inventarom, izgradnja mosta…).
Iako prvobitno nije planirana, tokom projekta je samoinicijativno formirana još jedna grupa od 7 članova u selu „Cerje“, kojoj smo mi, uz odobrenje donatora, takođe pružili podršku. Grupu je inicirala preduzimljiva stara baka, koja je sama kompletno obnovila spomenik palim borcima iz II sv. rata u centru svog sela.
Erste fondacija iz Beča je projektu „Treće doba“ dodelila prestižnu međunarodnu nagradu Socijalna integracija 2011. u Pragu, u konkurenciji 1850 projekata iz 11 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope.
Nakon nagrade je koncept „samopomoći“ proširen na slične male planinske zajednice na Velebitu/HR i Karpatima/RO.
U nastavku će sve aktivnosti i projekti biti predstavljeni posebno, dok ovde možete  pogledati  galeriju slika napravljenih tokom sistematskih pregleda.