Nakon završetka teorijskog dela obuke za 15 mladih, započeta je realizacija prakse na opremi za toplu i hladnu preradu voća u pogonu Prve poljoprivredno socijalne zadruge Kamenica.

Konkretna tema praktičnog dela obuke vezana je za proizvodnju pasterizovanih sokova od dunje i jabuke, koje su kao voćne vrste zastupljene u proizvođačkoj strukturi mladih učesnika.

Obuku je realizovao mentor Dejan Stambolić, iskusni proizvođač i dobitnik više nagrada na domaćim i međunarodnim sajmovima za sokove, džemove i druge prerađevine od voća.

Izjava učesnika obuke Vladimira Nikolića „Zahvalan sam što imam prilike da u ovakvim uslovima učim kako da preradim svoje voće, jer do sada nisam imao prilike da uđem u neki proizvodni pogon. Praksu sam iskoristio da naučim vrlo konkretno, kako da pripremim, iscedim, flaširam i pasterizujem voćni sok. Mislim da sam u potpunosti ovladao proizvodnim procesom i da ću u budućnosti osim voća proizvoditi i voćne sokove.“

Program teorijske i praktične obuke u agrobiznisu, razvijen je u okviru projekta „Zadruge kao platforme za zapošljavanje mladih“, koji realizuje Udruženje za lokalni razvoj Kamenica, u okviru projekta „WB&T for EmploYouth“ koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac a finansira EU.