Realizacija zajedničke info sesije u okviru projekta „Razvojni akcelerator jug – agrobiznis šansa za mlade“, privukla je neočekivano veliki broj zadruga i drugih aktera zainteresovanih za temu zapošljavanja mladih.

Kancelarija partnera  iz Zadružnog saveza južne Srbije, bila je premala da primi sve zainteresovane zbog čega smo skup preselili u „Zelenu salu“ Regionalne privredne komore u Nišu.

Predstavnici 20 zadruga, nekoliko udruženja i fakulteta, informisani su detaljno o predstojećem programu zapošljavanja mladih u zadružnom sistemu, dok je u nastavku skupa realizovana obuka mentora iz 5 izabranih zadruga.

Veliko interesovanje zadruga za zapošljavanje mladih u administrativnim i proizvodno-prerađivačkim segmentima zadružnog poslovanja, posledica su ulaganja države u zadruge na jugu Srbije. Već treću godinu zaredom, zadruge realizuju vredne investicione cikluse u objekte, opremu i poslovanje, zahvaljujući kojima se otvaraju nova radna mesta. Zadruge su jednoglasne u stavu da je na ovim radnim mestima potrebno uposliti mlade i obučene ljude.  Potrebna je smena generacija u upravljačkim strukturama,  dok novi i moderni uslovi poslovanja kao i hronični nedostatak radne snage, nameću potrebu da zadruge budu proaktivnije u odnosu na mlade.

Sa tim u vezi, u okviru projekta  „Razvojni akcelerator jug – agrobiznis šansa za mlade“, biće pokrenut program  teorijske i praktične obuke 15 mladih u zadrugama, od čega će na kraju projekta tri najuspešnija polaznika biti zaposlena u partnerskim zadrugama.

Projekat realizuje Udruženje Kamenica u partnerstvu sa Zadružnim savezom južne Srbije, uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.